Valle de Viñales, dé mooiste streek van Cuba

cuba

Valle de Viñales staat bekend als dé mooiste streek van Cuba. De vallei is miljoenen jaren oud en dit zie je ervan af. Indrukwekkende grotten, ondergrondse rivieren en de typische ‘mogotes’. Een ander stukje geschiedenis van deze plek: hier worden de iconische Cubaanse sigaren geproduceerd! Je kunt tabaksplantages bezoeken, maar ook prachtig wandelen in Valle de Viñales.

Het dorpje Viñales

De vallei staat voornamelijk bekend om de indrukwekkende natuur, maar ook het dorpje Viñales is een aanrader. Dit dorpje ligt aan de rand van de vallei, tussen de tabaksplantages en rotsen in. Het charmante dorpje is klein van stuk, maar dat is ook gelijk de charme van het dorpje. Oude Cubanen die op hun veranda een sigaar roken, koeien en varkens die gewoon vrij rondlopen en gezellige barretjes waar men muziek maakt. Het authentieke Cuba zoals het ooit was! Je vindt een paar hotels in Viñales maar als je echt onder de locals wilt verblijven dan kan dat ook. Kies dan voor zogeheten ‘Casas Particulares’. Dit zijn bed & breakfasts waarbij je echt bij de locals thuis slaapt.

Activiteiten in Valle de Viñales

Zoals we eerder al schreven kun je prachtig wandelen in Valle de Viñales. Daarnaast kun je hier nog meer activiteiten ondernemen. Zo kun je hier geweldig rotsklimmen op de vele karstbergen. Er liggen in totaal honderden klimroutes in de vallei en als bergfanaat kun je hier dus heerlijk vertoeven. Ook paardrijden is erg populair in dit gebied. Te paard kun je net iets langere afstanden afleggen. Je kunt ervoor kiezen om onder begeleiding van een gids te paardrijden, maar er zijn ook plekken waar je op eigen houtje kunt rijden. Onderweg zul je tabaksplantages, bergen en indrukwekkende grotten tegenkomen. Een echte aanrader!

Buiten deze, zijn er nog een aantal andere activiteiten die in de vallei gedaan kunnen worden. Dergelijke, populaire activiteiten zijn onder meer een bezoek brengen aan een tabaksboerderij, een grot onder een mogote binnengaan en natuurlijk ook gezellig wandelen in de natuur.

Op vakantie naar een Cubaans pareltje

Valle de Viñales is zonder twijfel een echt Cubaans pareltje. Deze streek is natuurlijk het meest bekend om zijn plantages waar de wereldberoemde Cubaanse tabak wordt verbouwd. De vallei heeft, in de Sierra de los Organos, een weelderig karstlandschap dat omringd is door bergen die je door hun schoonheid wegblazen als je ze ziet.

De mogotes van Valle de Viñales

De mogotes, of kalksteen ontsluitingen, zijn in feite heuvels die uit de grond van de vallei springen. Ze kunnen tot 300 meter hoogte reiken en ze zijn een van de kenmerken die het landschap van Valle de Viñales uniek maken. Het andere kenmerk is de landelijke omgeving. De vallei is er bezaaid met boerderijen en de vruchtbare rode grond is er geschikt voor alle soorten landbouw, waar traditionele methoden en technieken worden gebruikt die deel uitmaken van de authenticiteit van Viñales. Hierdoor werd Valle de Viñales gekozen als UNESCO werelderfgoed en werd het nadien ook een Nationaal Park, Parque Nacional Vinãles.

Valle de Viñales verkennen

Valle de Viñales ligt in de provincie Pinar del Rio, in het meest westelijke deel van Cuba, bijna 200 kilometer verwijderd van Havana. Een belangrijk ding om op te merken is dat de dagtochten vanuit Havana erg populair zijn. Omdat het een tijdje duurt om er te geraken, moet je al vroeg vertrekken vanuit de stad. De vroege ochtenden en vanaf halverwege de middag zijn de beste tijden van de dag om de vallei te bezoeken.

Het informatiekantoor van het National Park

Het informatiekantoor van het National Park ligt aan de weg ten zuiden van de vallei. Ze geven er meer informatie over de beschikbare activiteiten die je er in de prachtige natuur kan doen, over de mogelijke wandelpaden en hoe je er een gids kan inhuren, wat voor sommigen noodzakelijk is, maar niet essentieel voor de meerderheid.

De boerderijen

Zoals we hierboven vermeldden, is Valle de Viñales een zeer landelijk gebied met een aanzienlijk aantal boerderijen. De landbouw is de belangrijkste economische activiteit van de vallei en de kwaliteit is er van topklasse, niet alleen van tabak maar ook van fruit en groenten. Sommige boerderijen hebben ook vee.

Valle de Viñales bezoeken? Boek een rondreis naar Cuba waar de stop in Valle de Viñales niet mag missen.

Een trip naar Valle de Viñales

Als je Valle de Viñales gaat bezoeken, zal je opmerken dat het een zeer merkwaardig en bijzonder uniek landschap heeft. Het is er buitengewoon prachtig. Mensen die van de natuur houden, zullen de prachtige natuur van Valle de Viñales nooit vergeten. De regio van de Vallei van Viñales werd niet voor niets uitgeroepen tot het nationale monument van Cuba!

 

BEKIJK DEALS FLY & DRIVE VAKANTIES BEKIJK DEALS ALL INCLUSIVE VAKANTIES BEKIJK DEALS GROEPSRONDREIZEN BEKIJK DEALS INDIVIDUELE RONDREIZEN

Handige reistips & deals

Dit zijn 8 redenen om je rondreis te laten regelen door een reisbureau gespecialiseerd in Cuba

Cuba is onvergelijkbaar met welke andere bestemming in de wereld dan ook. Denk aan de kleurrijke cultuur met de koloniale stadjes, de ritmische klanken van vrol...

Rondreis door Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika

Rondreis door Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika

Dit zijn de vier meest onbekende staten van de Amerikaanse oostkust Met een rondreis door de oostkust van de Verenigde Staten bezoek je heel wat staten. Van ...