Warning: Declaration of My_Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /home/cubaplaza/domains/cubaplaza.nl/public_html/wp-content/themes/cubza/functions.php on line 38
Sierra Maestra, met vele watervallen en plantages » CubaPlaza.nlCubaPlaza.nl

Sierra Maestra, met vele watervallen en plantages

cuba

Een indrukwekkende bergketen in Cuba is de Sierra Maestra. Dit groene gebied staat bekend om de vele watervallen en plantages. Je kunt het gebied zowel te voet als te paard verkennen en je kunt zelfs overnachten op deze magische plek. De hoogste berg is Pico Turquino en de top van deze berg ligt op 1974 meter hoogte.

Fidel Castro

Deze bergketen is ook het toneel geweest van meerdere historische gebeurtenissen. Zo landde hier in 1956 het jacht de ‘Granma’ met aan boord niemand minder dan Fidel Castro en zijn revolutionairen. Je kunt onder andere de oude schuilplaatsen van Fidel Castro bezoeken en de locals vertellen je met liefde meer over dit voorval.

Indrukwekkend mooie natuur

Deze bergketen is maar liefst 250 kilometer lang en 60 kilometer breed. Naast de torenhoge ‘Pico Turquino’, zijn er meer bergen van formaat. Zo is de ‘Cuba’ 1872 meter hoog en de ‘Sueca’ 1734 meter hoog. Een deel van deze bergketen staat, net zoals veel andere natuurparken in Cuba, op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Gran Parque Nacional Sierra Maestra

Het Gran Parque Nacional Sierra Maestra is, met een subliem berglandschap van groene toppen en een vochtig nevelwoud, de thuisbasis van eerlijke, hardwerkende campesinos of plattelandsmensen. Het is een aantrekkelijk natuurlijk toevluchtsoord dat nog steeds echoot met de geweerschoten van Castro’s guerrillacampagne van eind de jaren vijftig.

Gelegen op 40 kilometer ten zuiden van Yara, op een zeer steile 24 kilometer lange betonweg van Bartolomé Masó, bevat deze steile, weinig gereden regio de hoogste top van het eiland, Pico Turquino die we hier boven reeds vermeldden.

Deze is net over de grens van de regio gelegen, in de provincie Santiago de Cuba. Je kan in dit nationale park heel wat verschillende soorten vogels zien, alsook een prachtige natuur. Als je wilt, kan je er een bezoek brengen aan het vroegere hoofdkwartier van de rebellen, Comandancia la Plata.

Comandancia de la Plata

Bovenop een gekartelde bergrug te midden van een dicht nevelwoud, werd dit baanbrekende kamp in 1958 door Fidel Castro opgericht na een jaar hard gewerkt te hebben in de Sierra Maestra. Goed gecamoufleerd en erg afgelegen, werd het rebellenhoofdkwartier op deze plaats gekozen vanwege zijn ontoegankelijkheid, en het diende goed zijn doel. Batista’s soldaten hebben het namelijk nooit gevonden.

Een herinnering aan een moeilijke tijd

Tegenwoordig blijft het, zoals veel zaken die in de jaren 1950 werden achtergelaten, met 16 eenvoudige houten gebouwen een suggestieve herinnering aan een van de meest succesvolle guerrillacampagnes in de geschiedenis.

Het is gemakkelijk om de strategische locatie van de site te waarderen. De hoofdsite wordt, met als hoogtepunt de Casa de Fidel of het huis van Fidel, benaderd via een open ruimte en vervolgens via een klim door de dikke bomen.

Enkele hoogtepunten

De hoogtepunten zijn onder meer het kleine museum aan het begin van het complex, het meesterlijk ontworpen Casa de Fidel met zijn zeven verborgen ontsnappingsroutes voor het geval de leiders van de revolutie werden ontdekt, en de steile klim over het radiostation de Radio Rebelde naar de radiocommunicatiegebouwen waar de rebellen hun uitzendingen werden uitgezonden.

De ziekenhuisgebouwen, een zichtbare wreedheid van de guerrilla medische zorg, liggen verder naar beneden langs een apart pad. Ze werden op deze plaats verzorgd, zodat de gewonden de echte kamplocatie niet via hun pijn zouden weggeven.

Hoe kan je in Comandancia de la Plata komen?

Comandancia de la Plata wordt bewaakt door het Centro de Información de Flora y Fauna in Santo Domingo. Aspirant guerrillawachters moeten eerst een gids inhuren op het hoofdkantoor van het park en vervolgens voor 5 kilometer het vervoer nemen, of wandelen, naar Alto del Naranjo. Nadien moet je te voet verder gaan over een modderig pad voor de laatste 4 kilometer. Er zijn organisaties waar je een begeleide excursie kan plannen.

Een bezoek aan Sierra Maestra

Als je van de natuur en wat avontuur houdt, kan je zeker en vast een leuke tijd beleven in het Sierra Maestra gebergte. Het Sierra Maestra gebergte is in het zuidoosten van Cuba gelegen. Twee verschillende en genetisch niet verwante vulkanische boogsequenties komen voor in de Sierra Maestra. Deze twee sequenties worden bedekt door verschillende soorten gesteenten. Deze rotsen zijn sterk vervormd. Ook wetenschappers houden daardoor van deze regio.

Sierra Maestra bezoeken? Boek een rondreis naar Cuba waar de stop in Sierra Maestra niet mag missen.

Verblijven in de buurt van de Sierra Maestra

Het is mogelijk om in Bayamo of Manzanillo te verblijven en van daaruit dagtochten naar het gebied te regelen. Ook zijn er een paar casas waar je kan verblijven in Santo Domingo, maar geen enkele in Alto de Naranjo. In Santo Domingo is er ook een hotel gelegen, maar dit is vaak volgeboekt met pakketreizigers. In Aguada de Joaquín is een hutje gelegen op 8 kilometer van Alto el Naranjo, op een hoogte van ongeveer 1350 meter. Er zijn hier twee slaapzalen te vinden, één met 6 bedden en de andere met 8 bedden.

Mogelijk zijn er dekens beschikbaar, maar het is beter om je eigen slaapzak mee te nemen. Douches zijn er mogelijk met wat verbeelding en creativiteit, via een emmer dat het regenwater opvangt. Vergeet echter niet om je eigen toiletpapier mee te nemen. Er verblijven ook parkwachters, die voor jou een lunch, diner en ontbijt kunnen koken als je er verblijft. Vanaf hier is het nog 5 kilometer naar de top van de berg. Het pad is steiler, maar er zijn ook enkele lange afdalingen.

 
BEKIJK DEALS FLY & DRIVE VAKANTIES BEKIJK DEALS ALL INCLUSIVE VAKANTIES BEKIJK DEALS GROEPSRONDREIZEN BEKIJK DEALS INDIVIDUELE RONDREIZEN

Handige reistips & deals

Dit zijn 8 redenen om je rondreis te laten regelen door een reisbureau gespecialiseerd in Cuba

Cuba is onvergelijkbaar met welke andere bestemming in de wereld dan ook. Denk aan de kleurrijke cultuur met de koloniale stadjes, de ritmische klanken van vrol...

Rondreis door Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika

Rondreis door Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika

Dit zijn de vier meest onbekende staten van de Amerikaanse oostkust Met een rondreis door de oostkust van de Verenigde Staten bezoek je heel wat staten. Van ...