Warning: Declaration of My_Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /home/cubaplaza/domains/cubaplaza.nl/public_html/wp-content/themes/cubza/functions.php on line 38
Sierra del Rosario, een adembenemend mooie natuur. » CubaPlaza.nlCubaPlaza.nl

Sierra del Rosario, een adembenemend mooie natuur.

cuba

Wanneer je even wilt ontspannen en ontsnappen aan de drukke Cubaanse steden, dan is een uitstapje naar Sierra Del Rosario een echte aanrader. Deze bergketen wordt beschermd door UNESCO en is een kleine 27.000 hectare groot. Sierra del Rosario ligt in het westen van Cuba en overlapt de provincies Pínar del Rio en Artemisa. Je vindt er een paar dorpjes, maar de meeste mensen bezoeken Sierra del Rosario voor de adembenemend mooie natuur. Je kunt hier hiken, zwemmen, vliegen aan een kabelbaan en nog veel meer.

De natuur van Sierra del Rosario

In dit natuurgebied leven ook unieke planten en diersoorten. Zo vind je hier meer dan 800 verschillende plantsoorten, vijf verschillende soorten vleermuizen, honderden vogelsoorten en de kleinste kikker ter wereld. Kortom, voor de natuurliefhebbers is hier genoeg te zien. Je kunt hier prachtig wandelen en door de dichte bebossing loop je veelal in de schaduw. Is het echt te warm? Dan kun je afkoelen in een van de vele riviertjes.

Las Terrazas

Het park Sierra del Rosario was niet altijd zo groen en bosrijk… In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werden veel bomen gekapt voor de aanleg van koffieplantages. Met kale heuvels als gevolg. De biodiversiteit ging achteruit en veel planten en diersoorten stierven uit. In de jaren zeventig startte de Cubaanse regering een uniek herbebossingsproject. Dit zorgde ervoor dat Sierra del Rosario in 1984 door UNESCO als officieel natuurreservaat werd gekroond.

Het dorpje Las Terrazas was het centrum van dit project en vandaag de dag is dit dorpje nog steeds een van de populairste plekken in het reservaat. Er zijn meerder (eco)hotels en je kunt hier leuke activiteiten doen. Waaronder een ritje in de kabelbaan en het bezoeken van de oudste koffieplantage van Cuba.

De bergketen Guaniguanico

Het biosfeerreservaat Sierra del Rosario bevindt zich in het oostelijke deel van de bergketen Guaniguanico, tussen Pinar del Rio en de Cubaanse provincies tot aan Havana, waar zowel de noord- als de zuidkust te zien zijn. Dit reservaat vertoont een complexe geologische structuur, met een grote diversiteit aan gesteenten die verschillende en bijzondere bodems produceren, die voor een deel het flora endemisme in het landschap bepalen.

Ecologische kenmerken

In Sierra del Rosario kan je de kleine orchidee Bletia purpurea vinden, beschouwd als een symbool van dit reservaat. Sommige delen van het reservaat bezitten serpentijngesteente.

In plaats van bos is er op sommige plaatsen grasland en struikgewas. Nog steeds bezit het Sierra del Rosario enkele speciale kenmerken, regenererende natuurlijke systemen en een ecologisch veldstation. Het Sierra del Rosario is vrijgemaakt van zijn natuurlijke bosbedekking.

Toch worden er nog steeds half bezaagde bossen gevonden, hummocks, mogotes en secundaire bosregeneratiesoorten. De tropische droge en loofbossen herbergen er verschillende endemische diersoorten, met name reptielen, zoals de Cubaanse boa.

Socio-economische kenmerken

Meer dan 5.500 mensen leven in het biosfeerreservaat. Ze zijn voornamelijk werkzaam in handwerk, landbouw, veeteelt en herbebossing. Tientallen nationale en internationale wetenschappers zijn er betrokken bij het onderzoek en de monitoring van de natuur. Ze hebben verbeteringen aangebracht aan de tropische herbebossing en de landbouw, alsook aan de lokale eco technologie.

Door biologische meststoffen te ontwikkelen die verschillende mengsels van mycorrhiza bevatten konden ze dit verwezenlijken. Ze bevorderen ook het gebruik van niet-conventionele energie. Er is ook een sterke publieke focus op milieueducatie en gespecialiseerd ecotoerisme. In het biosfeerreservaat is een heel mooi eco-hotel gebouwd, dat overgaat in een heuvel.

Het beschermd natuurgebied Buenavista

Misschien is een van de interessantere aspecten van het biosfeerreservaat de link met koffie. Het was de locatie van de eerste grote plantage ter wereld. En er zijn nog steeds een paar plaatsen in het biosfeerreservaat waar kleine zelfstandige boerderijen bestaan.

De koffie maakt er deel uit van het assortiment geteelde producten. Bij het beschermd natuurgebied Buenavista bevindt zich een groot gebied waar koffie wordt gedroogd. Ook waar de technieken en machines uit de 19e eeuw nog steeds opmerkelijk goed bewaard zijn gebleven.

Sierra del Rosario bezoeken? Boek een rondreis naar Cuba waar de stop in Sierra del Rosario niet mag missen.

De natuur van Sierra del Rosario verkennen

Het bergachtige gebied tussen Havana en Pinar del Río is een echte topbestemming in de ontluikende eco toeristische industrie van het land. Met zowel het biosfeerreservaat Sierra del Rosario en het nationaal park La Güira, als de ecotoeristische gebieden in Soroa en Las Terrazas, biedt het gebied een schat aan mogelijkheden om de flora en fauna van Cuba’s binnenlandse bergbossen te verkennen.

Het biosfeerreservaat Sierra del Rosario is een bergachtig gebied met snel herstellende, secundaire tropische loofbossen, afgesneden met talrijke rivieren en watervallen. Bijna 100 vogelsoorten zijn hier te zien, waaronder meer dan de helft van Cuba’s inheemse vogelsoorten. Er zijn weinig paden en faciliteiten in het reservaat beschikbaar, wat een individuele trekking wat moeilijker kan maken.

BEKIJK DEALS FLY & DRIVE VAKANTIES BEKIJK DEALS ALL INCLUSIVE VAKANTIES BEKIJK DEALS GROEPSRONDREIZEN BEKIJK DEALS INDIVIDUELE RONDREIZEN

Handige reistips & deals

Dit zijn 8 redenen om je rondreis te laten regelen door een reisbureau gespecialiseerd in Cuba

Cuba is onvergelijkbaar met welke andere bestemming in de wereld dan ook. Denk aan de kleurrijke cultuur met de koloniale stadjes, de ritmische klanken van vrol...

Rondreis door Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika

Rondreis door Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika

Dit zijn de vier meest onbekende staten van de Amerikaanse oostkust Met een rondreis door de oostkust van de Verenigde Staten bezoek je heel wat staten. Van ...