Camagüey; wat zijn de leukste bezienswaardigheden?

cuba

Eén van de best bewaarde, oude steden in Cuba is Camagüey. Deze stad dateert van 1528 en is gesticht door de eerste Spanjaarden die aan land kwamen. Vandaag de dag is de stad uitgegroeid tot een levendige plek. Het oude stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en er is meer dan genoeg te doen. Met 300.000 inwoners is Camagüey de op twee na grootste stad van Cuba. Wat zijn de leukste bezienswaardigheden van Camagüey?

Plaza de la Revolución

Veel Cubaanse steden hebben een ‘Plaza de la Revolución’, zo ook Camagüey. Dit gigantische plein ligt middenin de stad. In het midden van het plein staat een standbeeld Agramonte, een onafhankelijkheidsstrijder uit het verleden. Omdat er op het plein verder niets anders staat, springt het standbeeld er echt uit, wat zorgt voor een uniek aanzicht.

Iglesia de la Merced

Deze prachtige kerk stamt uit de 17e eeuw, maar werd in de 28e eeuw compleet herbouwd. De kerk heeft nu een indrukwekkende barokgevel mét klokkentoren. De binnenkant van de kerk is eigenlijk nog mooier dan de buitenkant, met indrukwekkende muurschilderingen en catacomben. Hier staat ook het Heilig Graf met een beeld van Christus uit de 18e eeuw. Het beeld is gegoten uit tienduizenden zilveren munten.

Gezellige barretjes

De stad staat verder bekend om de gezellige barretjes waar je een heerlijk drankje kunt doen en een hapje kunt eten. De prijzen zijn hier – in tegenstelling tot Havana – best schappelijk en je kunt in deze stad rustig rondlopen zonder last te hebben van zeeën toeristen.

Camaguey en Santa Lucia

Cuba staat wereldwijd bekend om zijn spectaculaire stranden, de vriendelijke lokale bevolking, de uitgebreide geschiedenis en de ongelooflijke architectuur. Hoewel dit een beeld is van het hele eiland, zijn er maar weinig plaatsen in Cuba waar je alle kenmerken van Cuba op één plek kan ontdekken.

Aan de noordkust, ver weg van de drukte van Havana, en weg van het drukkere vakantieoord Varadero, vind je dit in de stad Camagüey en aan de stranden van Santa Lucia.

De geschiedenis van Camagüey

Camagüey is, net als Cuba in het algemeen, een verhaal over overleven en diepe geschiedenis. Oorspronkelijk gelegen aan de noordkust en gesticht als Santa Maria del Puerto del Principe in 1515, was dit het doelwit van voortdurende aanvallen door piraten die rijkdom wilden plunderen, zoals de veelgevraagde suiker. Ergens rond 1528 werd de stad landinwaarts verplaatst en herbouwd met een verwarrend landschap van kronkelende vertakte straten, doodlopende steegjes en doodlopende wegen om het gemakkelijker te maken zich te verdedigen tegen toekomstige aanvallen.

De stad werd ook gebouwd met slechts één uitgang met de gedachte dat als de piraten zouden terugkeren, ze zouden worden opgesloten en gedood door de lokale bevolking. Het nieuwe binnenland van Camagüey, met zijn doolhofachtige wegen, had rond 1668 weinig effect toen de legendarische piraat Kapitein Henry Morgan de stad voor een groot deel van zijn buit plunderde en de stad vervolgens ook in brand stak.

Tot op de dag van vandaag slingeren de straten als een eindeloos doolhof van geplaveide straten, wat in 2008 de UNESCO ertoe bracht de oude stad tot werelderfgoed te verklaren.

De stranden van Santa Lucia

De stranden van Santa Lucia zijn het belangrijkste toeristische gebied van Camagüey met 20 kilometer wit zand en turquoise wateren. Het noordelijke koraalrif is een paradijs voor diepzeevissen, alsook voor duikers die het ongelooflijke zeeleven willen ontdekken en de vele scheepswrakken willen verkennen.

Hotels en all inclusive resorts liggen langs de kust maar overweldigen de ongerepte kustlijn niet. Daarom laten ze de essentie achter als een ongerepte, nog te ontdekken locatie. De meeste resorts bevatten niet-gemotoriseerde watersporten zoals snorkelen, kajakken en zeilen, zodat toeristen er zowel op het land als op het water van het strand kunnen genieten.

Camagüey bezoeken? Boek een rondreis naar Cuba waar de stop in Camagüey niet mag missen.

Scholen en cultuur

Tegenwoordig is Camagüey een stad met tal van scholen, variërend van de middelbare school tot de universiteit, met de nadruk op technisch, humanitair en medisch onderwijs. De kronkelende geplaveide wegen die zijn gebouwd om aanvallen tegen ​​te gaan, bestaan ​​nog steeds en slingeren zich een weg langs de historische kerken, de musea en de regenboogkleurige huizen.

Een wandeltocht door de stad neemt je mee naar de vele standbeelden en monumenten uit de 18e eeuw. Je verkent er de gebouwen met prachtige Spaanse koloniale architectuur. Markten en pleinen zijn er altijd levendig met de typische geluiden van Cuba. Ze bieden je een schilderachtig decor om te genieten van de vriendelijke sfeer van de lokale bevolking en misschien ook van een sigaar of een Mojito in een café.

Schilderachtige landschappen

De gebieden rond Camagüey en Santa Lucia zijn behoorlijk schilderachtig. Er zijn veel excursies mogelijk om te genieten van activiteiten zoals een jeepsafari door een afgelegen jungle terrein of dagtochten naar parken en lagunes vol met honderden roze flamingo’s en andere exotische dieren in het wild.

Een rustige vakantie

Camagüey is een vrij rustig deel van Cuba, maar ook een van de meest authentieke. Je zal het wilde nachtleven, de megaresorts of het luxe dineren niet vinden dat je op andere Caribische bestemmingen kan krijgen, maar wat je wel zal vinden is een momentopname van de echte Cubaanse cultuur, een prachtig strand. Als je op zoek bent naar een relaxte, ontspannen vakantie, dan vind je die zeker in Camagüey.

 

BEKIJK DEALS FLY & DRIVE VAKANTIES BEKIJK DEALS ALL INCLUSIVE VAKANTIES BEKIJK DEALS GROEPSRONDREIZEN BEKIJK DEALS INDIVIDUELE RONDREIZEN

Handige reistips & deals

Dit zijn 8 redenen om je rondreis te laten regelen door een reisbureau gespecialiseerd in Cuba

Cuba is onvergelijkbaar met welke andere bestemming in de wereld dan ook. Denk aan de kleurrijke cultuur met de koloniale stadjes, de ritmische klanken van vrol...

Rondreis door Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika

Rondreis door Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika

Dit zijn de vier meest onbekende staten van de Amerikaanse oostkust Met een rondreis door de oostkust van de Verenigde Staten bezoek je heel wat staten. Van ...