Topes de Collantes,eén van de mooiste Nationale Parken

cuba

Eén van de mooiste Nationale Parken van Cuba is Topes de Collantes. Dit prachtig, groene natuurgebied ligt in het Excambray gebergte. Het hoogste punt is Suan Juan op ruim 1100 meter hoogte en het park is ongeveer 200 vierkante kilometer groot. Het park kan onderverdeeld worden in vier gebieden: Altiplano, Codina, Guanayara en El Cubano.

Indrukwekkende natuur

Het hele park ligt op ongeveer 800 meter boven de zeespiegel en er groeien de meest prachtige bomen en planten. Denk aan eucalyptus, pijnbomen en andere tropische begroeiing. Ook zijn er veel koffie- en gemberplantages in het gebied te vinden. Omdat de wind van de Atlantische Oceaan komt, is het gebied zeer vruchtbaar. Naast de indrukwekkende flora, vind je hier ook prachtige grotten, valleien, watervallen en meanderende rivieren. Je kunt hier heerlijk in zwemmen wanneer de temperaturen onaangenaam warm zijn.

Bereikbaarheid Topes de Collantes

Dit indrukwekkend mooie natuurgebied ligt op zo’n 30 kilometer van Trinidad en je kunt het park via een goede verbinding bereiken. Met de auto of met de bus ben je vanaf Trinidad binnen 30 minuutjes in Topes de Collantes. Dit zorgt er wel voor dat steeds meer toeristen ook de weg naar Topes de Collantes vinden. In het park vind je nu ook meerdere resorts en hotels waar je kunt overnachten. Let wel op: eenmaal aangekomen zijn de wegen erg slecht, we raden je dus niet aan om hier met een huurauto rond te rijden.

Het Escambray gebergte

Het Escambray gebergte strekt zich uit over drie provincies: Villa Clara in het noorden, Cienfuegos in het oosten en Sancti Spiritus in het westen. De noordkant van de bergen herbergt een verscheidenheid aan planten en dieren, terwijl de veel drogere zuidkant de thuisbasis is van de UNESCO werelderfgoedlocaties Trinidad en Valle de los Ingenios.

Een sanatorium voor tuberculosepatiënten

In 1954 bouwde de Cubaanse president een enorm sanatorium voor tuberculosepatiënten in het gebied waar koffietelers wonen. Er wordt aangenomen dat de vrouw van de president, Marta, het slachtoffer werd van de ziekte en dat ze in het sanatorium verliefd werd op de plek. Daar zou ze haar man overgehaald hebben om voor haar een huis in de buurt te bouwen.

Na de revolutie werd het ziekenhuis gebruikt als school en in de jaren 1970 werd het omgebouwd tot het Kurhotel, gespecialiseerd in revalidatie en speciale therapieën. Verspreid over het zeven verdiepingen hoge hotel vind je een enorme collectie originele Cubaanse kunst met meer dan 750 stukken van Cuba’s beroemdste schilders. In de jaren 1980 werd hier de universiteit Marta Abreu van Las Villas gebouwd.

Diersoorten en natuur

Veel diersoorten zijn te vinden in het reservaat, waaronder Cuba’s nationale vogel de Cubaanse trogon, de Cubaanse ivoorsnavelspecht (die volgens sommigen uitgestorven is en volgens anderen toch nog wordt waargenomen), de Cubaanse todie en enkele prachtige unieke kolibries. Wanneer je dit geweldige reservaat verkent, kom je rivieren, natuurlijke poelen met kristalhelder water, watervallen en grotten tegen.

Als je het geluk hebt om tussen juni en september je vakantie in Cuba door te brengen, zie je heuvels die bedekt zijn met Cuba’s nationale bloem de Mariposa (vlinderjasmijn). Dit tropische regenwoud heeft ook meer dan 40 inheemse soorten orchideeën, 100 soorten varens met een hoogte van meer dan 6 meter, meer dan 40 soorten koffie die groeien in de schaduw van de 40 meter hoge dennen, de West-Indische mahonie, eucalyptus, bananenbomen, wilde weegbree, soorten gember, magnolia’s, jasmijn en begonia’s.

Uitstapjes in het reservaat

Er zijn veel uitstapjes die je kan maken in het reservaat. Wij sommen enkele mogelijkheden op.

Paseo Ecologico

Paseo Ecologico is een ecologische wandeling van iets meer dan een kilometer dat een pad volgt dat Kurhotel Escambray verbindt met het hotel Los Helechos. Onderweg zie je mariposa bloemen en varens onder een bladerdak van dennen en eucalyptus.

Parque La Represa

Parque La Represa werd gebouwd rond Marta’s huis, aan de oevers van de rivier. Het park herbergt vele exotische plantensoorten en de hoogste, oudste mahonieboom in Cuba.

Hacienda Codina

Dit landgoed heeft vele soorten orchideeën, geneeskrachtige modderbaden en siertuinen. Ook bevindt zich Altar’s Cave op dit domein, met een geheime doorgang die eindigt met een prachtig uitzicht op Trinidad en Ancon.

Parque Codina

Dit park is ideaal om te kamperen en om vogels te kijken. Er zijn veel wandelpaden die naar de grotten leiden en watervallen met onderweg tal van uitzichtpunten.

Parque Guanayara

Dit nationaal bos is de thuisbasis van de Cascada El Rocio waterval en van canyoning cascades. Je kan er kamperen, er zijn veel wandelpaden en ook wat zwemmogelijkheden.

Leaping Caburní

Hier kan je een wandeling doen van meer dan 3 kilometer door koffieplantages waar je traditionele boerenhuizen zal zien. Je wandelt er naar de Caburni rivier die over een 203 meter hoge rotswand in een reeks poelen valt. Ook is er een waterval te zien in dit nationale park.

La Batata

Bij La Batata kan je een mooie wandeling maken die eindigt in een ondergronds riviergrottensysteem met natuurlijke vijvers.

Topes de Collantes bezoeken? Boek een rondreis naar Cuba waar de stop in Topes de Collantes niet mag missen.

Genieten bij Topes de Collantes

Bij Topes de Collantes kan je dus heel dicht bij de natuur genieten. Als jij ook zo van de natuur houdt, mag je een bezoek aan dit geweldige natuurreservaatpark niet missen. De prachtige herinneringen aan Topes de Collantes in Cuba zullen voor altijd bij je blijven.

 
BEKIJK DEALS FLY & DRIVE VAKANTIES BEKIJK DEALS ALL INCLUSIVE VAKANTIES BEKIJK DEALS GROEPSRONDREIZEN BEKIJK DEALS INDIVIDUELE RONDREIZEN

Handige reistips & deals

Dit zijn 8 redenen om je rondreis te laten regelen door een reisbureau gespecialiseerd in Cuba

Cuba is onvergelijkbaar met welke andere bestemming in de wereld dan ook. Denk aan de kleurrijke cultuur met de koloniale stadjes, de ritmische klanken van vrol...

Rondreis door Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika

Rondreis door Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika

Dit zijn de vier meest onbekende staten van de Amerikaanse oostkust Met een rondreis door de oostkust van de Verenigde Staten bezoek je heel wat staten. Van ...