Warning: Declaration of My_Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /home/cubaplaza/domains/cubaplaza.nl/public_html/wp-content/themes/cubza/functions.php on line 38
Baracoa wacht om ontdekt te worden .» CubaPlaza.nlCubaPlaza.nl

Baracoa wacht om ontdekt te worden

cuba

In het oosten van Cuba ligt Baracoa, de oudste stad van het land. Deze stad is compleet anders dan de andere steden, maar niet minder mooi. Hier zie je geen koloniale gebouwen en straten met gekleurde huisjes. Nee, maar hier zie je prachtige houtenhuisjes en veel bomen en planten. De stad ligt middenin het bos en gaat over in een Nationaal Park. Ook niet verkeerd: er zijn in Baracoa niet veel toeristen. De meeste mensen die rondreizen door Cuba slaan deze stad over. Waarom? Je kunt vanaf Baracoa alleen maar terug naar het westen, niet ideaal voor een rondreis. Dit zorgt er wel voor dat het heerlijk rustig is in de stad. Ideaal om even tot rust te komen dus!

Bezienswaardigheden Baracoa

De stad ziet er dus niet zo spectaculair uit zoals bijvoorbeeld Havana. Dit betekent niet dat er niets te doen is in Baracoa. In tegendeel… Er zijn talloze interessante bezienswaardigheden. Wij hebben de leukste op een rijtje gezet:

Casa de la Trova

Een typisch Cubaans verschijnsel: ‘Casa de la Trova’. Je vindt in elke stad wel een ‘Casa de la Trova’, dus ook in Baracoa. Hier kun je heerlijk de dag afsluiten onder het genot van prachtige livemuziek en een drankje. Er wordt niet altijd livemuziek gespeeld, dus informeer altijd even van tevoren.

Plaza Independencia

Dit is hét grootste plein van de stad. Het plein ligt in het midden van Baracoa en hier bruist het van de gezelligheid. Om het plein heen staan prachtige historische gebouwen zoals de ‘Nuestra Señora de la Aunción kerk’, die zo’n 500 jaar geleden gebouwd werd in opdracht van Columbus.

Maguana Beach

Zoals veel andere Cubaanse steden ligt Baracoa ook aan de kust. Maguana Beach, zoals het strand heet, is dan ook een echte aanrader. Dit strand ligt op zo’n 20 kilometer afstand en dit is het mooiste strand uit de omgeving. Je kunt hier heerlijk zwemmen en gezellig eten in een van de strandtentjes.

De tafelberg El Yunque de Baracoa en andere must sees

De meest dominante bezienswaardigheid van het gebied is El Yunque de Baracoa, de 575 meter hoge platte berg net ten noordoosten van de stad. Baracoa heeft een uitgesproken koloniale uitstraling. De geplaveide straten zijn bezaaid met gebouwen met één verdieping waarvan de afbladderende verf en verweerde pannendaken paradoxaal genoeg hun charme lijken te vergroten.

De Baracoa Malecon is een loopbrug aan zee en een must see, net als de verschillende forten die zijn gebouwd om aanvallen van piraten te weerstaan, en de kathedraal Nuestra Señora de la Asunción met de eerder genoemde Cruz de la Parra. Er is ook een museum gelegen dat archeologische vondsten bevat uit de periode vóór de aankomst van Columbus, evenals vele foto’s, documenten en materialen met betrekking tot de lokale geschiedenis van Baracoa.

Baracoa wacht om ontdekt te worden

Baracoa is dus een klein stadje in het oostelijke puntje van Cuba, genesteld in een grote groep bergen. De locatie maakt Baracoa tegelijkertijd tot een mysterieuze en een charmante plek. Als je ernaar kijkt, straalt het deze sterke aanwezigheid uit die zich verbergt voor de geïsoleerde en de ongestoorde natuur die erop wacht om ontdekt te worden.

De wijd open zee begroet het land dat direct aan The Bay of Honey ligt. Met de wijde zee eromheen, zou zijn naam zijn afgeleid van de beschrijving van de aanwezigheid van de zee uit een oude taal.

De blijvende indruk van Baracoa

Er is iets met Baracoa dat een blijvende indruk achterlaat bij mensen die de plaats hebben bezocht. Christoffel Columbus was er beland toen hij in 1492 voor het eerst naar Cuba kwam. Hij was niet bereid om een mooier tafereel te vinden dan dat wat hij in Baracoa had gezien.

Alejo Carpentier, een romanschrijver die afkomstig is uit Cuba, gaf deze plaats ook de eer als inspiratiebron voor zijn geschriften. Een andere populaire schrijver, Gabriel Garcia Marquez, heeft deze plek zo bewonderd dat hij het boek “Honderd jaar eenzaamheid” schreef met enige inspiratie van deze bescheiden kustplaats.

In de twintigste eeuw werd Che Guevara, een politiek icoon, ook overweldigd door de aangeboren schoonheid ervan en richtte hij op deze plek zelfs een chocoladefabriek op.

Cacao, banaan en kokos

De producten van dit eenvoudige paradijs zijn onder meer cacao, banaan en kokos, met het maken van chocolade als de belangrijkste bijdrage aan de Cubaanse vlag. Cuba is een zeer belangrijke producent van dit universeel geliefde product.

Een verborgen vakantiebestemming met een rijke geschiedenis

Van alle Caribische eilanden is Cuba een van de populairste toeristenbestemmingen. Al vergeten de meesten een bezoek te brengen aan Baracoa. Dit komt vooral doordat het een verborgen vakantiebestemming is.

Baracoa werd in 1511 gesticht door conquistador Diego Velázquez de Cuéllar, bijna twee decennia nadat Columbus een kruis, Cruz de la Parra genaamd, had gestoken in het zand van wat later de haven van Baracoa zou worden. Als de eerste van 7 initiële Spaanse nederzettingen, was Baracoa kort de eerste hoofdstad van Cuba.

In het begin van de 19e eeuw vestigden talrijke Fransen, die de revolutie van Haïti waren ontvlucht, zich in Baracoa om zich te wijden aan het verbouwen van koffie en cacao. Tegenwoordig voel je nog steeds de Franse invloed in de stad en in vele andere delen van de provincie.

Baracoa bezoeken? Boek een rondreis naar Cuba waar de stop in Baracoa niet mag missen.

Een binnenlandse vlucht van Havana naar Baracoa

Baracoa ligt aan de noordkust van de provincie Guantanamo en tot 1964 was de stad alleen over zee te bereiken. Tegenwoordig kan je de snelweg Moa Baracoa of Carretera de La Farola nemen. Deze weg is een echt technisch wonder dat maar liefst 600 meter boven de zeespiegel stijgt en beschikt over negen bruggen die over zeer steile kliffen hangen. Als alternatief kan je in ongeveer twee uur van Havana naar Baracoa vliegen. Je kan voor een binnenlandse vlucht in Cuba kiezen, omdat het je veel tijd bespaart. Echter is autorijden in Cuba ook leuk. De reis van 1000 kilometer naar Baracoa is een avontuur op zich.

Het unieke Baracoa

Baracoa heeft alles wat je je maar kan wensen, zoals bergen, kristalheldere rivieren, watervallen en prachtige stranden. Door de afzondering heeft Baracoa een eigen unieke identiteit ontwikkeld en behouden. De inwoners hebben een groot deel van het Indiase bloed dat door hun aderen stroomt, wat kan worden opgemerkt door hun over het algemeen korte gestalte, olijfbruine huiden en aparte gelaatstrekken.

Stranden en rivieren in Baracoa

Het Baracoa gebied wordt doorkruist door de Toa rivier, die wordt beschouwd als de meest omvangrijke rivier op het eiland in termen van de hoeveelheid water die de rivier bevat. Er wordt van de rivier gezegd dat iedereen die in het water baadt, voor altijd in Baracoa blijft. De belangrijkste stranden in de omgeving zijn Playa Maguana en Playa de Nibujón. Rond Playa Maguana zijn er een aantal kleine restaurants en bars, terwijl Playa de Nibujón vaker wordt bezocht door de lokale bevolking en ideaal is voor mensen die van de natuur houden en zonder een restaurant of bar kunnen.

Lokale lekkernijen in Baracoa

De vriendelijke lokale bevolking kan je benaderen om snoep te verkopen, maar ze zijn niet zo opdringerig als de verkopers in de grote steden. Baracoa, waar cacaobomen in overvloed groeien, staat bekend om zijn witte chocolade die wordt verkocht in ronde, platte taarten omhuld met palmschors. Probeer ook de cucurucho, een delicatesse gemaakt van honing, kokos, noten en vers seizoenfruit geserveerd in kegels van palmschors.

BEKIJK DEALS FLY & DRIVE VAKANTIES BEKIJK DEALS ALL INCLUSIVE VAKANTIES BEKIJK DEALS GROEPSRONDREIZEN BEKIJK DEALS INDIVIDUELE RONDREIZEN

Handige reistips & deals

Dit zijn 8 redenen om je rondreis te laten regelen door een reisbureau gespecialiseerd in Cuba

Cuba is onvergelijkbaar met welke andere bestemming in de wereld dan ook. Denk aan de kleurrijke cultuur met de koloniale stadjes, de ritmische klanken van vrol...

Rondreis door Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika

Rondreis door Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika

Dit zijn de vier meest onbekende staten van de Amerikaanse oostkust Met een rondreis door de oostkust van de Verenigde Staten bezoek je heel wat staten. Van ...