Marko

We zijn altijd benieuwd naar je verhaal
Hier vind je een uitgebreide collectie Cuba Reisverslagen.
Plaats reactie
michiel
miembro de mérito
miembro de mérito
Berichten: 2165
Lid geworden op: 19 jun 2007 18:54

Marko

Bericht door michiel » 05 mei 2010 08:39

El tiempo ha venido...

In m'n gedachten zie ik ze al voorbij lopen: “In een gebied met kleuren groen die je normaal gesproken alleen op een ansichtkaart tegenkomt”. Ze dragen een korte broek, een eenvoudig hempje, en niet geheel onbelangrijk, twee emmers vol vers geplukt fruit. In de ene emmer zitten paarsgekleurde mango’s en in die ander verse ananassen.
Lachend roepen ze je en vragen of je er een wilt kopen. Cuanto vale un mango, señor? 20 cent per stuk meneer, zegt die.
Nog voordat je het weet zit je in een stoomtrein van honderd jaar geleden te genieten van een mango die zo vers is dat je ‘m bijna niet kan snijden omdat die continue uit je handen glijdt door al het sap.
Even waan ik me in het land waar ik me rond deze tijd vorig jaar bevond: El República de Cuba!!

Een Mango heeft overigens meerdere betekenissen in Cuba. Cubaanse mannen gebruiken het namelijk als synoniem voor een mooie vrouw. Maar andersom doen vrouwen dit ook over mannen. Van die mooie tijd vorig jaar is uiteraard niet alleen het verhaal van deze mango me bijgebleven. Van reuzenlandkrabben op de weggetjes naar je appartement, tot boomkikkers op je wc bril, capoeira voor het capitolio in Havana en de nachtjes in de casa particulares. Verhalen blijven opkomen wanneer ik eraan terugdenk.

Na de landing in Havana kan je het meteen merken. Je bevindt je in een gebied dat totaal niets meer te maken heeft met de materialistische samenleving zoals wij dat in het westen kennen. Geen commercials van Coca Cola, geen onooglijke billboards van Nokia of Samsung, laat staan een MacDonald, Kentucky of de H&M.
Op een paar ‘Hasta la victoria siempre’ borden na, wordt je hier in Cuba niet overdonderd door dit soort zaken.
Mensen lijken te genieten met de basiswaarden van het leven. Socializen, salsa, natuur, rum, muziek en zorgen dat er genoeg te eten en drinken is. Over dat laatste valt uiteraard te twisten, aangezien de Cubanen hun levensmiddelen alleen op rantsoen met “la libreta”, het bonboekje kunnen aanschaffen.

Uiteraard merk je als toerist weinig van dat bonnenboekje doordat er een soort “aparte wereld” is gecreerd voor de toeristen. En mogen wij als toerist genieten van al datgeen wat de “Baard” al 55 jaar weet te bewaren, lekker genieten.
Je betaald er wat meer dan in de rest van Midden Amerika, maar daar hoef je je als rijke persoon uit het Westen niet al te druk om te maken. Voor die 10 CUC (1 CUC is ca. 1 dollar) p. dag kan je lekker kip met rijst en bonen eten. Geen neusje van de zalm, maar aangezien er in elk restaurantje wel een livebandje is, smaakt t altijd wel prima.

De tijd is aangebroken. Soms hardwerkend, maar soms ook genietend van een mojito’tje of een verse pina colada. Voor mijn opleiding ga ik een half jaar stage lopen als tourleader bij Djoser. Deze zomer zal ik een aantal reizen begeleiden op oa. dit grootste eiland van de Caribische zee. En zoals jullie wellicht weten, als tourleader vlieg je van hot naar her. Hot kan uiteraard ook staan voor het feit dat t daar 33 graden is.
Als het een beetje meezit zit ik in augustus in Guatemala en Mexico waarna ik misschien nog naar Zuid Amerika reis. Maar dit kan ook heel anders gaan lopen.

Tussen de tripjes door zal ik af en toe in NL zijn om te kijken of je daar nog een corona’tje valt te pakken in de zon. Zal wel heerlijk zijn en ik gun het jullie in ieder geval van harte. Uiteraard is het ook de bedoeling dat ik Spanje nog aandoe om daar San op te zoeken. (voor degene die het niet weet, ook San gaat er een half jaartje tussenuit)

Dus dames en heren, zo begon ik als jong druktemakertje 5jaar geleden, dansend op de bar in Lloret de Mar. En zo mag ik mijn vleugels uitslaan elders op de wereld.
Niet alleen de bestemming is veranderd maar ook de doelgroep. Ik ga zelfs met kinderen van 4 tot 14 jaar werken dit keer! (voor meer info, check www.djoser.nl)

Waar ik nog meer precies uithang deze zomer weet ik nog niet. ‘Go with the flow’ is wat mij betreft de juiste slogan voor deze zomer. Donderdag 6 mei pak ik m’n tas in, om de dag daarna lekker vroeg te vertrekken. Ik wens jullie uiteraard een supertoffe tijd met alles wat jullie gaan doen deze zomer en ik houd jullie op de hoogte….


Onlangs hoorde ik een mooie uitspraak voorbijschuiven op m’n ipod.

“Succes is: Gaan waar je wilt gaan, ga maar na, oprechte intenties ontmoeten elkaar”.
Ik vond m wel toepasselijk…

Saludos mis amigos y familia!

http://markoleeman.waarbenjij.nu/Reisve ... id=3422378

Jansen
Nuevo
Nuevo
Berichten: 4
Lid geworden op: 18 okt 2011 16:29

Re: Marko

Bericht door Jansen » 20 okt 2011 11:27

Leuk stuk. Vooral dat stuk over de Mango en de dubbele betekenis ervan. Altijd goed omdat soort nuances in een taal te kennen. Hoe is het om in Cuba een appartement te huren ipv een hotelkamer. Ik bedoel dan vooral prijzen, veiligheid en dat soort zaken. Het lijkt me wel leuk om voor een langere periode daar naar toe te gaan en onder de mensen te zijn.

marionao2
miembro de mérito
miembro de mérito
Berichten: 950
Lid geworden op: 23 jun 2007 22:33

Re: Marko

Bericht door marionao2 » 22 okt 2011 13:54

Een appartement huren op Cuba voor langere tijd is niet eenvoudig en duur. Wat bedoel je met "langere tijd"? Op een gewoon toeristen visum kun je twee maanden blijven (wel even bij immigracion verlengen na een maand). Wil je toch langer blijven dan moet je even een dagje van Cuba af en daarna weer terug.

Een goede casa particular (soort van bed & breakfast) bij Cubanen thuis is denk ik een beter alternatief. Afhankelijk van de tijd van het jaar is dat denk ik mogelijk voor zo'n 400-600 CUC per maand. Wel even onderhandelen natuurlijk. Ook afhankelijk van de plaats waar je zit, Havana is b.v. vaak duurder dan de orient.

Voldoende sites op internet te vinden als je op "casa particular" zoekt. Een voorbeeld is cuba-junky.com van een van de leden alhier.

Jansen
Nuevo
Nuevo
Berichten: 4
Lid geworden op: 18 okt 2011 16:29

Re: Marko

Bericht door Jansen » 30 nov 2011 14:32

marionao2 schreef:Een appartement huren op Cuba voor langere tijd is niet eenvoudig en duur. Wat bedoel je met "langere tijd"? Op een gewoon toeristen visum kun je twee maanden blijven (wel even bij immigracion verlengen na een maand). Wil je toch langer blijven dan moet je even een dagje van Cuba af en daarna weer terug.

Een goede casa particular (soort van bed & breakfast) bij Cubanen thuis is denk ik een beter alternatief. Afhankelijk van de tijd van het jaar is dat denk ik mogelijk voor zo'n 400-600 CUC per maand. Wel even onderhandelen natuurlijk. Ook afhankelijk van de plaats waar je zit, Havana is b.v. vaak duurder dan de orient.

Voldoende sites op internet te vinden als je op "casa particular" zoekt. Een voorbeeld is cuba-junky.com van een van de leden alhier.
Bedankt voor deze tips! Met langere tijd bedoelde ik 2/3 weken, maar zo´n bed & breakfast bij een Cubaan lijkt me echt een leuke ervaring. Ik zal Google eens even naslaan op casa particular.

Gebruikersavatar
Cuba-Junky
miembro de mérito
miembro de mérito
Berichten: 1391
Lid geworden op: 18 jun 2007 13:09
Contacteer:

Re: Marko

Bericht door Cuba-Junky » 02 dec 2011 04:59

Zoeken hoeft niet Jansen, klik de link hieronder :biggrin:
http://www.cuba-junky.com/cuba/cuba-cas ... ulares.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Afbeelding
--------------------------
http://www.cuba-junky.com
Casa Particular Directory App for iPhone and Android: http://www.cuba-junky.com/cuba/apps.html

Plaats reactie