Tolwegen in Frankrijk: Een aantal vragen en antwoorden

Als je op vakantie gaat in Frankrijk of door Frankrijk heen moet om bij je bestemming te komen, zul je onderweg tol moeten betalen. De prijzen hiervoor zijn redelijk duur en vaak moet je uren in de file staan om erdoorheen te komen. Als je geen Frans spreekt of kunt lezen, dan kan het nog best een uitdaging zijn om de tolpoortjes door te komen. Meestal is het niet echt duidelijk waar je precies moet staan, hoeveel het kost en hoe je moet betalen.

Daarom hier een aantal vragen en antwoorden voor tolwegen in Frankrijk

Tolpoortjes bij het betreden en verlaten van de tolweg

Als je in Frankrijk komt en je ziet het woordje ‘péage’ staan, dan weet je dat je op een tolweg rijdt. Dit staat meestal op blauwe borden met ticket, een grote T. Als je op de weg begint neem je een kaartje mee uit een automaat en kun je verder. Hier hoef je nog niet te betalen. Je moet voor tolwegen en een aantal bruggen en tunnels betalen. Als je van de tolweg afgaat, dan kom je bij de tolpoortjes en moet je daar betalen voor hoeveel kilometer je erop gereden hebt.

Tariefklassen voor verschillende voertuigen

Voor je Frankrijk in gaat met je auto, moet je weten dat er met tariefklassen wordt gewerkt. Er zijn er vijf en een gewone auto valt onder klasse 1. Een auto met caravan en campers in 2 en 3, en vrachtwagens en motoren in 4 en 5. Een computer meet het voertuig op en zo weet de computer onder welke klasse het voertuig valt. Vervolgens wordt bepaald hoeveel tol je moet betalen en kun je dit bij de tolpoort betalen. Hoeveel je moet betalen hangt af van welke tolwegen je pakt en hoe lang je natuurlijk op dit traject blijft.

Op verschillende manieren tol betalen

Als je tol moet betalen, kan dit op verschillende manieren. Je kunt contant betalen als dit je voorkeur heeft, maar je kunt ook gewoon pinnen of met een creditcard betalen. De laatste twee methoden zijn wel de snelste manieren. Je kunt dit vaak gewoon contactloos doen en zo weer op weg zijn. Je kunt ook een tolbadge aanschaffen. Dit is een apparaat dat je op je raam bevestigt en zo gaan de tolpoorten gewoon open en wordt het bedrag van je rekening afgeschreven. Meestal aan het eind van de maand.

Tolbadge aanschaffen bij de ANWB met een ANWB-lidmaatschap

Om de tolbadge te kopen kun je even naar de ANWB gaan. Je moet hiervoor wel lid van de ANWB zijn. Heb je een lidmaatschap bij de ANWB, dan kun je even naar de winkel om er 1 aan te vragen. Met je legitimatiebewijs, kentekennummer, ANWB-pas en e-mail kun je een badge aanvragen. Wanneer je gebruik maakt van de tolbadge kost je dit €3,- per maand bovenop de tarieven voor de tolwegen.Maak vooraf een lijstje hoe de tolpoorten werken

Er wordt op verschillende manieren aangegeven welke tolpoorten je moet hebben. Om niet in de war te raken, kun je het makkelijk onthouden door op de poortjes en borden te letten. Een groene pijl boven het poortje is voor auto’s zonder abonnement en hier kun je zowel contant en met kaart betalen. Bij de poortjes met een oranje T moet je zijn als je een tolbadge hebt. Bij het poortje met CB, kun je enkel met een creditcard betalen. Maak dus even een papiertje met daarop wat voor welke poort staat en je vergist je niet meer.

Vermijd Franse tolwegen op zwarte zaterdagen

Voordat je vertrekt moet je even kijken naar de precieze datum wanneer je je in Frankrijk gaat bevinden. Er zijn namelijk meestal twee zwarte zaterdagen in Frankrijk, waarbij je liever niet op een Franse tolweg wilt zijn. Check dus voor vertrek welke datum deze voorspelt worden en welke wegen je dan moet vermijden. Vaak is de tol ook duurder in het zuiden van Frankrijk. Bekijk dus ook even om wat geld te besparen of je een goedkoper alternatief kunt vinden waarbij je niet al te ver hoeft om te rijden.

Tol is de wegenbelasting van Frankrijk

De reden dat je in Frankrijk tol moet betalen is dat inwoners van Frankrijk niet zoals ons wegenbelasting moeten betalen. De inwoners moeten tol betalen, net als jij dat moet als reiziger. Dit tolgeld zorgt ervoor dat de wegen bijgehouden worden en de benzinestations en parkeerplaatsen in goede staat worden gehouden.

bron: rondreisnormandie.be

Globetrotter

Rondreizen top 5

Cuba specialisten voor rondreizen, Individuele rondreizen, Fly & Drive en all inclusive

all inclusive vakanties


Tips, inspiratie & aanbiedingen

Dit zijn 8 redenen om je rondreis te laten regelen door een reisbureau gespecialiseerd in Cuba

Cuba is onvergelijkbaar met welke andere bestemming in de wereld dan ook. Denk aan de kleurrijke cultuur met de koloniale stadjes, de ritmische klanken van vrol...

Rondreis door Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika

Rondreis door Oostkust van de Verenigde Staten van Amerika

Dit zijn de vier meest onbekende staten van de Amerikaanse oostkust Met een rondreis door de oostkust van de Verenigde Staten bezoek je heel wat staten. Van ...